Özofagus (Yemek Borusu) Hastalıkları PDF Yazdır e-Posta
Prof. Dr. Serdar HAN tarafından yazıldı.   
Cumartesi, 01 Ocak 2011 20:29

ÖZOFAGUS ( YEMEK BORUSU) HASTALIKLARI


 

 AKALAZYA

Yemek borusunun mideye girdiği bölgede duvar kaslarının yeterince gevşeyememesi nedeniyle yutma güçlüğünün oluşmasıdır. Burada özellikle sulu gıdalara karşın yutma güçlüğü daha belirgindir. Katı gıdaların daha rahat geçtiğini ifade ederler. Bu da tanıda bize yardımcıdır. Yemek borusunun diğer hastalıklarında bu durum terstir. Akalazyanın tedavisi cerrahidir.

DİVERTİKÜL

Yemek borusunun dışa doğru kese şeklinde genişlemesidir. Bu kesenin duvarı ya yemek borusunun içindeki mukoza olmaktadır ya da bütün tabaka kese oluşturabilir. Toplumda sık görülebilmektedir. Hastada şikayet yaptığında tedavi edilmeleri gereklidir. Ağız kokusu yapabilirler. Kanamay sebep olabilirler. Yutma güçlüğüne sebep verebilir. Tedavisi cerrahi olarak kesenin alınmasıdır.

ÖZOFAJİT

Yemek borusunun en içinde ki mukozanın enfeksiyon veya kimyasallarla tahriş olmasıdır. Ciddi göğüs ağrılarına ve yutma güçlüklerine sebep olurlar. Burada ki sebep araştırlarak nedene göre tedavisi yapılır. Tedavi daha çok medikal yöntemlerle(ilaç) olabilmektedir.

YEMEK BORUSU KANSERLERİ

Kanserler arasında daha az sıklıkla görülmesine karşın bazı bölgelerde yeme ve içme alışkanlığına bağlı olarak fazla görülebilmektedir. Ülkemizde sıklıkla doğu ve güneydoğu bölgesinde diğer yörelere göre sık gözlenmektedir. Hırçın ve yayılımcı bir kanser türüdür. Hastaya şikayet verdiği zaman çoğunlukla vucudun birçok yerine yayılmış olarak tespit edilirler. En iyi tedavi metodu halen cerrahi tedavidir. Destek olarak kemoterapi ve veya radyoterapi uygulanmaktadır.

 

 

Son Güncelleme: Salı, 01 Kasım 2011 09:29