Endoskopik Girişimler PDF Yazdır e-Posta
Prof. Dr. Serdar HAN tarafından yazıldı.   
Cumartesi, 01 Ocak 2011 20:51

ENDOSKOPİK GİRİŞİMLER


 BRONKOSKOPİ

Büyük ve küçük hava yollarının ışıklı endoskopik cihazla incelenmesidir. Genel anestezi veya lokal uyuşturularak yapılabilmektedir. Bu hastanın durumuna ve yapılacak işleme göre değişmektedir. Hastalar tamamen uyumak isterlerse de buna uygun olarak yapılabilmektedir. Hava yollarındaki yapıların incelenmesi sonucu buradaki rahatsızlık yapabilecek hastalıklar direk gözle görülebilmektedir. Bu da hastalığa göre tanı veya tedavi imkanı sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda hastalık hava yollarının dışında olması nedeniyle tanı konulması mümkün olamamaktadır. Her bronkoskopi de tanı konulacak diye bir durum söz konusu değildir.

ÖZOFAGOSKOPİ

Yemek borusunun ışıklı cihazla incelenmesidir. Uyutularak yapılmaktadır. Yemek borusuna ait olan hastalıklar gözle görülebilmektedir. Bu da tanı ve tedaviye büyük yardımı olmaktadır.

MEDİASTİNOSKOPİ

Her iki akciğer arasında kalan bölgeye mediasten denilir. Burada oluşan hastalıkların tanısı için mediastinoskopi uygulanabilir. Genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılır. Giriş yeri boyunda iman tahtasının hemen üzerinde yapılan cilt kesisidir. Buradan büyük hava yoluna (trakea) ulaşılır. Bu yolun üzerinden iman tahtasının arkasından ışıklı bir cihazla mediasten bölgesine girilir. Buradaki lenf nodlarından veya kitleden rahatlıkla biopsi alınabilir. Teknik güvenli olarak rahatlıkla yapılabilmektedir. Hastaların çoğu aynı gün taburcu edilebilmektedirler.

MEDİASTİNOSTOMİ

Yukarıda bahsettiğimiz mediasten bölgesinin kaburgalara ve döş kemiğine yakın olan hastalıkların teşhisinde kullanılan mini açık bir yöntemdir. Genel anestezi altında yapılır. Küçük bir cerrahi girişim olduğundan hastalar tarafından rahatlıkla tolere edilebilirler. Burada amaç hastalıklı bölgeden patoloji için yeterli doku örneği alınmasıdır.

VİDEOTORAKOSKOPİK GİRİŞMLER

Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir. Bu yöntemle akciğer için yapılan bütün ameliyatlar kapalı yöntemle yapılabilir. Bu işlem hastanın durumuna ve hastalığın yapısına göre yapılmaktadır. Bu işlemin en önemli avantajı ameliyat sonrası hastanın daha az ağrı hissetmesi ve buna bağlı olarak iş ve ev yaşamına erken dönmesidir. Kozmetik olarakta yara izleri daha küçüktür.

 

Son Güncelleme: Salı, 01 Kasım 2011 09:03